Sunday, June 28, 2009

Sisi eksentrik Raja Pop (BINTANG YANG SUKAR DICARI GANTI)

Dilahirkan sebagai keturunan Afrika-Amerika berkulit hitam, Michael Jackson cuba masuk ke politik Amerika dengan bertopengkan warna kulit putih yang dipercayai menjadi salah satu faktor kematiannya.
APABILA Raja Pop Dunia, Michael Jackson meninggal dunia pada 26 Jun 2009, dunia meratapi pemergian manusia luar biasa ini. Beliau meninggalkan segala kemewahan dunia pada usia 50 tahun dengan penuh tanda tanya selepas disahkan terkena serangan jantung di kediamannya di Los Angeles, Amerika Syarikat.

Segala spekulasi tentang Michael yang juga digelar Jacko ini telah terkubur bersama kematiannya – daripada isu cabul, diancam kemiskinan, jenayah seksual serta yang paling mendapat perhatian ialah isu ‘orang hitam ke orang putihnya’ yang masih dipersoalkan.

Pada saat ikon muzik dunia yang dianggap erotik dan eksentrik ini disemadikan, dunia masih tertanya-tanya tentang tindakan Jacko yang mahu mengubah ciptaan asal Tuhan hanya untuk ‘masuk’ ke dalam dunia Amerika.

Sedangkan pada realitinya anak Afrika-Amerika ini menjadi penyanyi kulit hitam yang mencetuskan revolusi muzik luar biasa sejak tahun 70-an. Dengan bakat semula jadi, beliau memecah tembok kasta warna kulit putih dan hitam melalui karya-karyanya.

Beliau juga menjadi penyanyi Afrika-Amerika pertama yang mendominasi hampir kesemua carta lagu dunia berbulan-bulan lamanya. Tidak cukup dengan itu, lima album studionya, Off The Wall (1979), Thriller (1982), Bad (1987), Dangerous (1991) dan HIStory (1995) menjadi album paling laris jualannya dalam sejarah bisnes muzik dunia.

Jika penjualan album tersebut masih tidak memadai untuk mengangkat Jacko sebagai legenda, fakta bahawa beliau disenaraikan sebagai penerima tiga kali pengiktirafan Guinness World Records barangkali hal paling baik untuk mengingatkan kita tentang fenomena Jacko.

Hidap sopak

Jacko turut didakwa melakukan proses pemutihan kulit - satu tuduhan yang menjadi ironi bagi seorang kulit hitam yang ingin berjuang dalam gelombang dan arus permainan orang kulit putih. Ia dipercayai dilakukan sebagai tindak balas politik dunia hiburan. Malangnya tindakan tersebut membawa padah apabila beliau berhadapan dengan impak negatif proses tersebut iaitu menghidap kanser kulit.

“Sesiapa yang menjalani rawatan pemutihan kulit akan lebih terdedah kepada kanser kulit. Ini kerana proses tersebut memasukkan sejenis cecair ke dalam tubuh yang membolehkan kulit hitam bertukar putih dan menjadi begitu sensitif,” kata beberapa pakar kulit yang merujuk kepada tindakan Jacko yang didakwa memang menjalani prosesGAYA tarian Jacko menjadi ikutan jutaan peminat di seluruh dunia.
Biarpun terdapat beberapa bukti beliau melakukan proses tersebut, termasuk dilihat bertemu pakar kulit terkenal dunia dari Santa Monica yang mendapat pendidikan di Cambridge, Dr. Ralph Massey, selain kerap berkunjung ke sebuah klinik kulit di Beverly Hills, beliau tetap menafikan tindakannya memutihkan kulit.

Malah beberapa minggu sebelum kematiannya, Jacko turut didakwa berkunjung ke Hospital Cedar-Sinai di Los Angeles bagi mengetahui tahap kanser kulit yang dialaminya.

Beliau yang dilihat hadir ke hospital tersebut dengan menutup muka dan bersarung tangan, bagaimanapun, didakwa kelihatan lega serta membuka penutup mukanya selepas diberitahu doktor bahawa kanser kulit boleh diubati.

Malah sepanjang hayatnya, Jacko tegas mendakwa beliau menghidap penyakit vitiligo atau sopak – masalah kulit yang membuatkan kulit hitam berubah menjadi putih yang dihidapi sejak tahun 80-an.

Dalam satu temu bualnya bersama Oprah Winfrey tidak lama dulu, Jacko menegaskan beliau tidak pernah melakukan sebarang proses pemutihan. Beliau juga mempersoalkan mengapa tindakan individu yang berjemur untuk menghitamkan kulit tidak menjadi kontroversi, sebaliknya apabila dia menghidap vitiligo, semua orang mempersoalkannya.

“Saya tidak perasan bila penyakit ini menyerang. Kalau tak silap terjadi pada zaman album Off The Wall dan Thriller. Ini penyakit keturunan daripada bapa saya. Saya tidak boleh menghalangnya. Saya begitu sedih kerana ia berlaku dan tidak mahu bercakap tentang sejarah penyakit keluarga saya kerana ia terlalu peribadi.
“Betul, saya tidak melakukan proses pemutihan. Malah solekan banyak membantu menutup masalah kulit saya. Tapi saya pelik kenapa warna kulit saya menjadi lebih penting daripada seni dan karya saya?” bidas Jacko dalam temu bual tersebut.

Dalam satu temu bual lain pula, Jacko menyelar media yang mensensasikan cerita tentang skandal seks dengan kanak-kanak, aset, obsesi kecantikan, kejelikan serta cerita tentang eksentrik dan erotik seorang Jacko.

Menyangkal sinis kebanyakanKENANGAN dua legenda dunia yang kini 'bersatu' di alam kematian. Gambar Jacko bersama mendiang Puteri Diana ini dirakamkan pada tahun 1988

kenyataan tidak berasas dalam media, kata Jacko, hanya dia yang mengenali dirinya sebenar. “Kenapa tidak beritahu orang bahawa saya makhluk asing dari planet Marikh?

“Beritahu mereka saya makan ayam hidup dan membuat pemujaan vodoo pada waktu malam. Mereka akan percaya apa yang kalian katakan kerana kalian media. Tapi kalau saya, Michael Jackson yang berkata begitu, siapa akan percaya?” selarnya.

Beberapa hari sebelum kematiannya, media yang sudah sekian lama menghidu tahap kesihatan Jacko yang tidak konsisten kembali mempersoalkan isu penukaran warna kulitnya, ketagihan pil tahan sakit dan tekanan terhadap konsert mega yang sepatutnya bermula pada 8 Julai depan di 02 Arena di Docklands, London.


MICHAEL Jackson bersalaman dengan mantan Presiden Amerika Syarikat, Bill Clinton dalam sebuah majlis meraikan Clinton pada tahun 1993.
SEPANJANG hayatnya. Jacko sering menyembunyikan wajah daripada terkena pancaran matahari dengan menutup mukanya kerana mengalami masalah kulit sensitif yang diakibatkan oleh 'vitiligo'.


Sewaktu banyak pihak masih lagi berdebat tentang kesahihan beliau menukar warna kulit untuk tidak dipinggirkan khalayak dan industri hiburan Amerika, Jacko sebenarnya sedang berusaha mengembalikan jiwa etnik kulit hitamnya melalui metafora dalam lagu-lagunya serta kerjasama yang dijalinkan dengan beberapa organisasi bukan kerajaan.

Malah metafora yang diterjemahkan dalam lagu hit Black Or White hasil karyanya itu adalah satu bukti beliau cuba memisahkan diskriminasi warna kulit. Antaranya pada bait berikut: If you’re thinkin of being my baby, It dont matter if you’re black or white (Jika kamu terfikir menjadi anak saya, ia bukan masalah sama ada kamu kulit hitam atau putih).


Detik-detik kematian Jacko

PEMINAT-PEMINAT Jacko berkumpul selepas mengetahui penyanyi itu meninggal dunia di luar pusat perubatan UCLA, Los Angeles kelmarin.
WAJAH Jacko pada 18 Mei 2009.

LOS ANGELES - Seorang anggota paramedik menceritakan detik-detik Raja Pop, Michael Jackson meninggal dunia selepas jantungnya terhenti di rumah yang disewanya di sini kelmarin.

Menurut satu sumber pusat perubatan iaitu tempat Raja Pop itu dihantar bagi memulihkan jantungnya, penyanyi tersebut pengsan selepas diberikan suntikan ubat penahan sakit iaitu Demerol yang sama seperti morfin.

Satu sumber penyanyi itu berkata: "Sejurus selepas mengambil Demerol, dia mula mengalami kesukaran bernafas.

"Pernafasannya beransur-ansur lemah dan perlahan sehingga terhenti."

Beberapa kakitangannya melakukan pernafasan dari mulut ke mulut dan ambulans tiba dalam tempoh lapan minit.

"Namun, dia didapati tidak bernafas dan tiada nadi. Mereka mula melakukan teknik Rususitasi Pulmonari Kardio (CPR) (untuk menghidupkan jantung) dan menghantarnya ke hospital," kata sumber.

"Apabila tiba, mereka (kakitangan pusat perubatan) mula melakukan usaha menghidupkan jantungnya dengan memberikan kejutan pada jantungnya, memasukkan tiub pernafasan serta lain-lain langkah sokongan dan cuba menyelamatkan nyawanya.

"Dia tidak pernah sedar semula. Keluarganya kemudian diberitahu dia sudah meninggal dunia," tambah sumber itu.

Bagaimanapun punca sebenar kematiannya masih belum diketahui sehingga satu bedah siasat dilakukan.

GAMBAR menunjukkan rumah tempat Jacko pengsan di Beverly Hills, Los Angeles kelmarin.

Michael yang terkenal dengan nama jolokan Jacko disahkan meninggal dunia pada pukul 2.26 petang waktu tempatan (5.26 pagi semalam waktu Malaysia).

Anggota-anggota paramedik bergegas pergi ke rumah Jacko selepas menerima panggilan telefon kecemasan daripada salah seorang pembantu rumah itu.

Skrin komputer yang merakamkan panggilan anggota paramedik menyatakan: "Lelaki berumur 50 tahun tidak lagi bernafas pada keseluruhannya."

Waktu panggilan itu dicatatkan ialah 12.21 tengah hari waktu tempatan.

Menurut kenyataan Pusat Perubatan UCLA yang disiarkan kelmarin: "Legenda Raja Pop, Michael Jackson meninggal dunia pada Khamis 25 Jun 2009 pada pukul 2.26 waktu tempatan. Dia dipercayai menderita kerana jantungnya terhenti di rumahnya.

"Bagaimanapun, punca sebenar kematiannya masih belum diketahui sehingga keputusan bedah siasat diperoleh.

"Doktor peribadinya berada bersamanya ketika itu dan cuba untuk memulihkannya termasuk anggota paramedik yang menghantarnya ke Pusat Perubatan Ronald Reagan UCLA.

"Satu pasukan doktor termasuk pakar perubatan dan kardiologi cuba untuk memulihkannya bagi satu tempoh masa lebih sejam tetapi tidak berjaya."


GAMBAR video stesen televisyen KNBC4 menunjukkan mayat Jacko dihantar ke pejabat koroner Los Angeles kelmarin.

Sebelum pengumuman itu, ibu Jacko, Katherine bergegas ke pusat perubatan itu manakala bapanya, Joe berada di Las Vegas dan diberitahu mengenai berita kematiannya.

Seorang doktor memberitahu saudara mara Raja Pop dan pembantunya bahawa semua usaha untuk menghidupkan semula jantungnya gagal.

Adik Jacko, La Toya dilihat berlari ke hospital dan menangis selepas abangnya diumumkan meninggal dunia.

Rakan karib Raja Pop, aktres Elizabeth Taylor turut bergegas ke pusat perubatan itu untuk memberikannya penghormatan terakhir. - Agensi